De Vereniging voor OverheidsManagement (VOM) kondigt in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de 107e editie van Reuring!Café aan:

 

Hoe toon je leiderschap in onzekere tijden?

 

Het is belangrijk dat een overheid consistent is en niet met elke (tegen)wind meebeweegt. Dat betekent veel aandacht voor de langere termijn, zeker ook voor de tijd die goede uitvoering vraagt. Dit brengt ook onzekerheden met zich mee, we kunnen immers nog niet alles weten. Deze onzekerheden vragen ook veel van publieke leiders. Het omgaan met onzekerheden staat in conflict met duidelijkheid en zekerheid die vanuit de samenleving wordt verwacht van publieke leiders. Het is onduidelijk of je als leider mag vertellen wat je niet weet. Wellicht zorgt dit ervoor dat je het verwijt krijgt dat je geen goede bestuurder bent.

 

De laatste tijd lijkt de hectiek van de korte termijn het vaak te winnen van de aandacht voor de lange termijn. Politiek en ambtelijke leiders worden sterk in het ‘hier en nu’ getrokken. Bijna alles wordt als een crisis benoemd, waardoor bestuurlijk handelen onmiddellijk wordt gevraagd. De hectiek slurpt alle aandacht van bestuurders. Veel politieke beloftes kunnen niet worden waargemaakt. Zijn veel incidenten juist niet voortgekomen uit het ontbreken van een consistente lange lijn? Hadden veel crises niet voorkomen kunnen worden als er meer op de lange baan was geschaatst? Leidt het opgeslorpt worden door het ‘hier en nu’ niet juist tot een langdurig crisisgevoel? Hoe gaan we in het publieke domein om met dit dilemma en hoe gaan we om met permanente onzekerheid? Deze en andere vragen staan centraal bij het Reuring!Café van 6 december.

 

Reuring!Café richt zich op het informeel samenbrengen van ambtenaren, betrokken burgers, mensen uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Tijdens deze editie pakken we uit met een mooie entourage, een goede borrel en aansluitend een heerlijke Indische rijsttafel. Ook ditmaal verzorgt de huisband van het Ministerie van Algemene Zaken, de ‘Wizards of AZ’, de muziek. Mark Frequin, buitengewoon adviseur Publiek Leiderschap bij de Algemene Bestuursdienst en voorzitter van de VOM, is onze debatleider. Marieke van Wallenburg, DG Overheidsorganisatie bij het Ministerie van BZK, is de host van de avond.

 

De bankgasten van dit Reuring!Café zijn:

  • Michèle Blom (DG Rijkswaterstaat)
  • Pieter Hasekamp (Directeur Centraal Planbureau)
  • Bernard ter Haar (Expert interbestuurlijke verhoudingen)
  • Erik-Jan van Dorp (Universitair docent bestuurskunde aan Universiteit Utrecht)

 

Meld je nu fysiek of online aan! 

 

Let op: Deze editie van Reuring!Café begint om 17.00 uur. Daarnaast is het mogelijk om deze editie zowel fysiek als online (via een livestream) bij te wonen. U kunt in Eventbrite uw keuze aangeven. Indien u een online kaart kiest ontvangt u op de dag van het evenement een link naar de livestream. De mogelijkheid om vragen te stellen tijdens het debat blijft voor de online gasten bestaan en wordt erg gewaardeerd.

 

Datum: 6-12-2022 | Locatie: De Glazen Zaal, Den Haag | Tijd: Inloop vanaf 17.00 uur, start 17.30 uur | Indische rijsttafel na afloop!