Den Haag, 6 december 2023 – Op 28 november 2023 vond de uitreiking van de Overheidsawards plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Er waren circa 250 gasten aanwezig bij het evenement. De gastenlijst bestond uit genomineerden, juryleden, bestuursleden van de VOM, partners en belanghebbenden uit het openbaar bestuur. De winnaar van de Overheidsmanager van het Jaar en de winnaar van de Beste Overheidsinnovatie van het Jaar zijn bekendgemaakt. Daarnaast sprak FUTUR over het thema van de Verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar: Streetwise. De avond werd begeleid door daghost Paul Depla. Barbara Breedijk presenteerde de finalisten aan het publiek op ludieke wijze tijdens haar opening en intermezzo.

Frans Swinkels is uitgeroepen tot Overheidsmanager van het Jaar 2023. Met veel lovende woorden sprak juryvoorzitter Jetta Klijnsma over Frans: Frans Swinkels is onder andere gekozen als winnaar omdat hij laat zien vanuit zijn functie de verbinding te zoeken met iedereen in de gemeente en daarbuiten. Als manager is hij bijzonder betrokken en weet hij met zijn verbindende karakter medewerkers te inspireren. Frans staat bekend om zijn zelfspot en zijn bescheidenheid siert hem. Met zijn open houding maakt Frans zich geliefd bij zijn collega’s. Zij werken daardoor met plezier aan de opgaven waar de gemeente Tilburg voor staat en zijn bereid een extra stap te zetten voor hem. Frans is gericht op waar een overheid goed in zou moeten zijn en kijkt echt naar wat de Tilburger nodig heeft. Dit reikt verder dan zijn professionele carrière, bijvoorbeeld via het Maatjesproject.

Koffiebranderij (Zuivere Koffie) en bakkerij, een koffiebranderij die gemotiveerde (ex-)gedetineerden een tweede kans biedt in het leven door het leren van een ambacht en begeleiding naar betaald werk, is bekroond tot Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2023. Arre zuurmond sprak namens de jury de volgende woorden over de organisatie: Het is ongelooflijk om te zien wat er wordt gedaan bij Zuivere Koffie. De juryleden waren zeer onder de indruk van het hartverwarmende bezoek aan de koffiebranderij en bakkerij in het Justitieel Complex Zaanstad. De jury ontmoette tal van bevlogen en betrokken collega’s en gedetineerden. Het is een sociale innovatie: er is steun en perspectief voor de gedetineerden en ex-gedetineerden. Er zit een duidelijke business case achter en de innovatie is financieel rendabel. Het is mooi om te zien dat een instituut binnen justitie het heeft aangedurfd om een project als dit op te zetten, vooral in een wereld waar dit niet gemakkelijk is. Ook vindt de jury het mooi om te zien dat er wordt gewerkt aan een soortgelijk concept binnen een TBS setting en dat het concept hierdoor wordt uitgebreid, wellicht ook naar andere settings. De veel lagere recidivecijfers zijn zeer indrukwekkend.

Op het begin van de avond spraken Hanane el Hadouchi (Jonge Ambtenaar van het Jaar 2023) en Mitchell Hendriks (Voorzitter van FUTUR) over het thema van de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar 2024: streetwise. Mocht je iemand kennen die streetwise is, dan kun je diegene nomineren voor 31 december 2023 via deze link.

Daarnaast gaf Minister De Jonge een speech over het belang van de verkiezingen en het trots zijn op de overheid. De verkiezingen zijn belangrijk en de ambtenaar verdient een feestavond. Hij sprak over de hoge verwachtingen van ambtenaren die Nederlanders hebben, vooral in moeilijke tijden. Hij vertelde dat het enorm van belang is om het harde werk van de ambtenaar te zien en te waarderen op avonden zoals de uitreiking. Met veel dankbaarheid sprak de minister deze woorden uit en benadrukte dat alle aanwezigen ontzettend trots mogen zijn op het werk dat ze uitvoeren.

Ook vond er een overheidsdialoog plaats. Tijdens dit dialoog kwam het onderwerp Passie en plezier voor de publieke zaak aan bod aan de hand van een aantal stellingen. Tijdens de dialoog gingen Talitha Born (Programmadirecteur Ministerie van Defensie) en Gregory Sedoc (oud-atleet & sportinnovator) met elkaar in gesprek. Ze hadden het onder andere over het bouwen aan sterke relaties op werk en het belang van werkplezier.

Het was een geslaagde avond met terechte winnaars! Het thema met passie en plezier voor de publieke zaak kwam goed naar boven.