Per 3 februari zijn twee nieuwe stagiairs bij de VOM begonnen. In dit korte nieuwsbericht stellen zij zich voor en leggen ze uit waarom ze bij de VOM stage lopen.

Mijn naam is Rick Lucieer (24), momenteel masterstudent aan de Universiteit Leiden. Na twee jaar piano klassiek te hebben gestudeerd aan het Conservatorium van Utrecht, ondervond ik dat het pianospel toch meer een hobby van mij was dan dat ik er mijn vak van wilde maken. Daarom speel ik nu vooral in mijn vrije uren piano. Franz Liszt en Sergei Rachmaninoff zijn mijn favoriete componisten; Wibi Soerjadi mijn grote voorbeeld.

Na het conservatorium ben ik politieke geschiedenis gaan studeren in Leiden, waarbij ik mijn bachelor heb aangevuld met een combinatieminor Politicologie/International Relations en een minor European Union Studies. In mijn studie richt ik mij vooral op de historische context waarin de nu actuele politieke dossiers ontstonden en welke maatschappelijk en politieke trends aan de basis van deze ontwikkelingen lagen. Zo was de centrale vraag van mijn bachelorscriptie in hoeverre de relatie tussen institutionele actie en politiek discoursactie in het Verenigd Koninkrijk invloed had op de verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Gemeenschappen tussen 1955 en 1988; in de actuele context van het Brexit-proces.

De keuzeruimte van mijn masterprogramma vul ik in met een stage bij de VOM. Voor mij is deze stage zowel een brug tussen de academische wereld en de praktijk, alsook een brug tussen mijn huidige master en het idee om volgend jaar een master in Bestuurskunde te doen. Ik wil het komende half jaar gebruiken om enerzijds de arbeidsmarkt verder te verkennen vanuit de praktijk en om anderzijds een breed professioneel netwerk op te zetten binnen overheidsland. De projecten waar ik mij voor ga inzetten, kunnen hier ook bij uitstek in faciliteren: Reuring!Café, de Verkiezing voor Beste Overheidsmanager van het Jaar en de verkiezing voor Beste Overheidsorganisatie van het Jaar.

Mijn naam is Max Roos en ik ben student Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Dit is ook de stad waar ik al 27 jaar (min een kort uitstapje naar de Amerikaanse westkust) met veel plezier woon. In mijn vrije tijd veeg ik graag het stof van mijn hardloopschoenen, voetbalschoenen en wielrenfiets en vind ik het leuk om te koken.

Mijn academische loopbaan begon met een bachelor Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Dat bleek niet een heel gelukkig huwelijk, want halverwege de opleiding bleken Psychologie en ik niet heel goed bij elkaar te passen. Ik besloot wel af te maken waar ik aan begonnen was, maar ben in het laatste jaar ook begonnen aan de bachelor Geschiedenis. Hier voelde ik mij veel meer thuis. De focus tijdens deze bachelor lag op politiek conflict, met de laatste eeuw als belangrijkste periode. Omdat mijn liefde voor geschiedenis en politiek nog niet over was, ben ik begonnen aan de master Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief. Tijdens deze opleiding worden bruggen geslagen tussen theorie uit de internationale betrekkingen en de historische context. Zo toetste ik in mijn scriptie of de moderne theorie over het legitimeren van geweld door rebellengroepen ook op ging ten tijde van de Irish Republican Army, en bleek de theorie niet zo tijdloos als eerder werd gedacht.

Ik hoop bij de VOM mee te kunnen werken aan het nog succesvoller maken van de verschillende projecten. Het nadenken over openbaar bestuur is een nieuwe uitdaging waar ik heel veel zin in heb. In de aankomende maanden ga ik vooral meewerken aan de projecten Platform O en OMOOC en ik hoop op deze manier beter bekend te raken in de wereld van het openbaar bestuur.