Hoe gaat de overheid om met lastige maatschappelijke vraagstukken? Waar liggen de lessen en wat gaat er juist goed? In onze nieuwe podcast voelt de VOM overheidsmensen en -managers aan de tand over onderwerpen die er toe doen. 

In de vierde aflevering van onze podcast houden we ons bezig met ‘De Overheid & Regionale Samenwerking in de EU’.

Het bestaan van de Europese Unie vereenvoudigt de samenwerking tussen landen. Een groot voordeel daarvan is dat landen van elkaar kunnen leren en samen maatschappelijke vraagstukken kunnen oppakken. Succesvolle samenwerkingen werken door in het nationaal openbaar bestuur en zijn te zien op nationaal, regionaal en lokaal niveau. In deze podcast gaan we het gesprek aan over de overheid & Europa op lokaal niveau. Welke mooie Europese samenwerkingsverbanden zijn er in Nederlandse gemeenten en grensgebieden te vinden en wat kunnen we van die voorbeelden leren?

Gasten zijn Arnoud Rodenburg en Arnoud Guikema. Arnoud Rodenburg is de burgemeester van Midden-Delfland, voorzitter van Cittaslow Nederland en de 1e vice-president Cittaslow International. Arnoud Guikema is de Coördinator Europa en grensoverschrijdende samenwerking van de Provincie Zeeland, en is daarbij zeer betrokken bij het Interreg Nederland-Vlaanderen.

Deze aflevering is het tweede deel van een tweeluik over de Europese Unie. Deel een ging over de stedelijke samenwerking binnen de EU.

Nieuwsgierig geworden? Klik hier om de aflevering te beluisteren!